РУС ENG
» » Михайло Поживанов: Що не так у відносинах між державною владою і органами місцевого самоврядування?
Все новости

Михайло Поживанов: Що не так у відносинах між державною владою і органами місцевого самоврядування?



Питання відносин між центральною державною владою і органами місцевого самоврядування – одне з тих, які дуже турбують суспільство. Що ж це за проблеми, які існують у час війни і не зникнуть самі по собі у мирний час після перемоги? І що необхідно робити для їх вирішення? Про це розмірковує політик і громадський діяч Михайло Поживанов у телевізійному інтерв’ю, посилання на яке – в кінці публікації. Ось як пише в «Фейсбуці» сам політик про окремі моменти телепрограми:  


– У розмові з тележурналісткою я згадую про настрої жителів Маріуполя в той час, коли був мером міста, та про свої пропозиції по адміністративно-територіальному устрою цього регіону, що згодом могло б змінити ситуацію, яка виникла в 2014 році. Крім того я висловлюю свої думки щодо вірогідності України до НАТО та щодо загрозу аварії на ЗАЕС. А ось у  другій частині програми ми торкнулися останніх скандалів, пов’язаних з деякими міськими головами, про відносини між центральною державною владою і органами місцевого самоврядування під час війни, а також про те, що необхідно робити далі – у мирний час, після перемоги.


Я би дуже хотів, щоб нинішній український уряд діяв в межах своїх  повноважень, відповідно, і Президент країни як гарант Конституції  забезпечував виконання, в тому числі 11-го розділу Основного закону.


У своїх блогах я постійно нагадую про існування цього розділу Конституції України, в якому йдеться про засади місцевого самоврядування в державі, розподіл країни на село, селище, місто, визначення для всіх однакових прав щодо розвитку, отримання державницьких послуг та виконання громадою обов'язків перед державою. Окрема тема – щодо ОТГ, які штучно вигадані за попередніх керівників країни і створення яких не відповідає Конституції. ОТГ, які формуються незрозумілим, часто штучним способом і, відповідно,  не забезпечують рівні можливості для громад такого об'єднання.


Я дуже сподіваюсь, що після нашої перемоги постане нагальна потреба в удосконалені Конституції України. На мій погляд – зокрема і щодо  перегляду окремого статусу Києва та Севастополя, адже переконаний, що ці міста мають стати звичайними органами місцевого самоврядування, як і тисячі інших українських міст. Тоді буде і контроль, і прозорість діяльності виборних посад, отож узурпувати владу, як це зараз відбувається у Києві, буде неможливо. Так само однакова дія закону для всіх унеможливлює втручання центральних владних структур у роботу громад, які обрали   демократичним шляхом своїх керівників на виконання місцевих повноважень та делегованих державою.


Впевнений, що і з цими питаннями наша країна та українці розберуться після повної перемоги над ворогом. А те, що перемога буде обов'язково, я в це вірю, попри все!


Що саме треба змінити в 11-му розділові Основного закону країни? Про це – у телеінтерв’ю.



Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Больше по темам: Новости
В МСИО покажут проект арт-вивисекции
В Одесском ТЮЗе – сказочная премьера с трещетками и барабаном (фото)
В Одесской библиотеке готовят экскурсию Моцарта в современном Нью-Йорке
Особо Женатыи Таксист опять таксует в Одессе
В Пассаже завтра состоится показ мод, выставка и лекторий об Одессе
Лучшее за неделю
Фото и видео
В Одессе открылась масштабная выставка, посвященная морю (фото)
В одесской Кирхе открылась весенняя пасхальная ярмарка (фото)
Огненное небо над Одессой впечатлило горожан (фото)
Зенитчики одесской бригады морской пехоты сбили российский разведывательный дрон SuperСam (видео)
На Дерибасовской воссоздали Крестный путь Иисуса Христа (фото)