РУС ENG
» » В Одесі на будинках з’являться пам’ятні таблички на честь героїв російсько-української війни
Все новости

В Одесі на будинках з’являться пам’ятні таблички на честь героїв російсько-української війни



Сьогодні в Одесі відбулося засідання історико-топонімічної комісії, на якій обговорювали питання перейменування вулиць у місті. Про це під час брифінгу в пресцентрі «Одесит» повідомив історик Олександр Бабіч.


На сьогоднішній день в Одесі 2300 топонімічних об’єктів. За словами Олександра Бабіча, з моменту повномасштабного нападу РФ до історико-топонімічної комісії надійшло більше 500 пропозицій щодо перейменувань окремих топонімів. З них по 220 топонімах було прийнято рішення про перейменування, 130 на честь відомих діячів, 47 змін назв, які були повʼязані з російськими топонімами (Ростовська, Махачкалінська і т.д.), а 22 об’єкта – це приведення до українського законодавства, які спричинені правильним філологічним написом цих назв. На засіданні історико-топонімічної комісії було затверджено дизайн пам'ятної таблички на честь Героїв російсько-української війни.


- Табличка буде розміщуватися на будинках, які пов’язані з біографією героїв цієї війни. Вона матиме вигляд хреста, будуть використовуватися дизайн та шрифти, які були напрацьовані головним художником УПА Нілом Хасевичем. Таблички мають з’явитись на будинках та школах, де навчались або жили наші загиблі хлопці, - додав Бабіч.




Окрім того, було розпочато тему перетворення меморіалу 411 батареї в контексті цієї війни. 


- Буде створено робочу групу, яка працюватиме в контакті з адміністрацією краєзнавчого музею та обладміністрації, - зазначив історик.


Тим часом музеєзнавець Світлана Остапова розповіла, які вже відбулися перейменування вулиць та проспектів в Одесі за останній час.


- Оскільки я «музейник», то, мабуть, зупинюсь на перейменуваннях, які стосуються художників. Замість 2-го Новгородського провулка в Київському районі Одеси з’явиться провулок Фраєрамана. Вулиця Юрія Єгорова замінить Байкальську. Ще одна зміна відбудеться на честь українського художника Юрія Коваленка. Це людина, яка була дуже відома в Одесі, багато його творів до сих пір знаходиться в художньому музеї. Вулиця на його честь також з’явиться у Київському районі. Провулок Адольфа Лози змінить Магнітогорський провулок. А ось вулиця Магнітогорська буде перейменована на вул. Михайла Врубеля. Всі ви мабуть знаєте, що не так давно Україна та увесь світ культури відзначив 100-річчя з дня народження видатного митця Сергія Параджанова. Це важлива фігура в українській та світовій культурі. Мені б дуже хотілося, щоб в Одесі була вулиця названа на його честь, але поки що запропонували тільки провулок Сергія Параджанова, - розповіла Світлана Остапова.




Також зазначимо, що в Пересипському районі Одеси 9-та Суворовська вулиця тепер буде зватися вулицею Квітки-Основ’яненко. Безліч запитань у одеситів викликало перейменування в майбутньому однієї з вулиць на честь лікаря-психіатра, праведника народів світу, який рятував євреїв в Одесі в роки окупації, Євгена Шевальова. Історик Андрій Дембицький зазначив, що вулиця матиме назву саме родини Шевальових, а не тільки Євгена.


- Вся родина брала участь у тому, щоб переховувати євреїв та військовополонених у психіатричній лікарні. В цьому випадку ми вшановуємо пам’ять всієї родини, а не тільки Євгена Олександровича, - сказав Дембицький.




Заступник начальника відділу використання документів, інформації та зовнішніх зв'язків Державного архіву Одеської області Степан Желясков вважає, що деякі топоніми недоречно змінювати, бо вони дуже відомі і за межами Одеси. 


- Ми намагаємося ставитись до одеських історичних топонімів, як до нематеріальної культурної спадщини, бо такі назви як Дерибасівська, Пантелеймонівська, Успенська, Мала та Велика Арнаутські, Базарна відомі у всьому світі. Навіть не потрібно вимовляти назву міста, усі й так знать, про що йде мова. Я вважаю це скарбом, ці топоніми роблять Одесу неповторним містом зі своїм колоритом, який утворювався більше двох сторіч історії нашого міста. На мою думку, є немало способів та варіантів увічнення наших полеглих героїв.З початку повномасштабної війни в Державному архіві Одеської області започаткована колекція з назвою Російсько-українська війна і будь-який бажаючий може надати матеріли до цієї колекції. Це стосується рідних, знайомих, близьких наших полеглих героїв. Це можуть бути будь-які документи з їх біографії та діяльності: щоденники, фотографії, листування та, навіть, повідомлення на телефон. Тобто наші Герої мають залишитися не тільки в назвах вулиць, а і в своїх голосах, думках, зображеннях, - підсумував Желясков.




Всі бажаючі можуть звернутися до державного архіву, аби надати усю вищеперераховану інформацію.

Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Больше по темам: Новости
В МСИО покажут проект арт-вивисекции
В Одесском ТЮЗе – сказочная премьера с трещетками и барабаном (фото)
В Одесской библиотеке готовят экскурсию Моцарта в современном Нью-Йорке
Особо Женатыи Таксист опять таксует в Одессе
В Пассаже завтра состоится показ мод, выставка и лекторий об Одессе
Лучшее за неделю
Фото и видео
В одесской Кирхе открылась весенняя пасхальная ярмарка (фото)
Огненное небо над Одессой впечатлило горожан (фото)
Зенитчики одесской бригады морской пехоты сбили российский разведывательный дрон SuperСam (видео)
На Дерибасовской воссоздали Крестный путь Иисуса Христа (фото)
В Одессе открылась выставка актуального искусства молодых художников (фото)