РУС ENG
» » » В Одесі обговорили стан додержання та захист прав людини
Все новости

В Одесі обговорили стан додержання та захист прав людини


11 червня в Одесі відбувся регіональний форум «Шлях гідності: захист прав під час воєнного стану на Одещині», організованого представництвом омбудсмана в Одеській області. На заході представники центральної та регіональної влади, правоохоронних органів та громадських організацій заслухали щорічну Доповідь Уповноваженого про стан додержання та захисту прав і свобод людини й громадянина в Україні у 2023 році та за круглим столом обговорили проблемні питання та можливі шляхи їх вирішення в Одеській області.

Розповідаючи про додержання та захист прав і свобод людини в регіоні, представник омбудсмана в Одеській області Марія Попова наголосила, що збройна агресія проти України поставила перед інституцією та в цілому перед Україною нові виклики та задачі в сфері захисту прав та свобод людини.

«Упродовж 2023 року до нас надійшло 95 796 звернень, з них 860 – колективних і 94 936 індивідуальних. Одеська область посіла п’яте місце за кількістю звернень до Уповноваженого. Варто зауважити, що кількість звернень до інституції зросла більш як удвічі (42 485 звернень упродовж 2022 року). Це пов’язано і з розвитком та розгалуженістю мережі представництв в регіонах України, і зі збільшенням довіри до інституції, що підтверджують соціологічні дослідження», – розповіла Марія Попова.

Більше всього звернень до Уповноваженого Верховної Ради з прав людини поступає від членів родин військовослужбовців та членів сімей військовополонених та зниклих безвісті. Надані дані показують, що кожне п’яте звернення стосується саме названої категорії.

«Збройна агресія проти України продовжує бути причиною серйозних і масштабних порушень прав людини та норм Міжнародного гуманітарного права. Близько 5 мільйонів наших громадян стали ВПО, понад 6 мільйонів покинули країну. Внаслідок збройної агресії постраждали мільйони людей, сотні тисяч сімей залишилися без домівок. Ворог знищує українську національну ідентичність, руйнуючи: релігійні об’єкти, об’єкти культурної спадщини, об’єкти освітньої та культурної інфраструктури», – наголосила представник омбудсмана в Одеській області.

Всього за 2023 рік в Україну вдалось повернути додому 991 військового, які перебували в російському полоні. В представництві омбудсмана підкреслили, що українські військовополонені стикаються в полоні з тортурами, приниженням, обмеженням у задоволенні базових потреб, відмови в наданні медичної допомоги, позбавлення права на листування.

Також значна частка звернень до омбудсмана пов’язана із порушеннями під час проходження ВЛК, поверненню дітей із тимчасово окупованих територій України, незаконно вивезених на російську територію.

Марія Попова наголосила, що представництво омбудсмана в Одеській області працює за дев’ятьма напрямками, реагуючи не тільки на звернення громадян, а й проводячи моніторингові візити. Для забезпечення належного рівня прав і свобод громадян важлива ефективна координація та взаємодія інституції Уповноваженого ВР з прав людини, громадського сектору, органів державної влади та правоохоронних органів, які дотичні до сфери захисту прав та свобод, що дозволить реагувати на ризики сучасності.

Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
В МСИО покажут проект арт-вивисекции
В Одесском ТЮЗе – сказочная премьера с трещетками и барабаном (фото)
В Одесской библиотеке готовят экскурсию Моцарта в современном Нью-Йорке
Особо Женатыи Таксист опять таксует в Одессе
В Пассаже завтра состоится показ мод, выставка и лекторий об Одессе
Лучшее за неделю
Фото и видео
В "Укрэнерго" прокомментировали заявления об "отключении света зимой на 20 часов"
В Одесі обговорили стан додержання та захист прав людини
В Одессе торжественно наградили детско-юношеские футбольные команды на Чемпионате города (фото)
В одесском ботсаду расцвел лавандовый лабиринт (фото)
Одеські діти загиблих героїв вже тиждень відпочивають у США (фото)