РУС ENG
» » » Одеська область в антитопі щодо порушення мовного закону
Все новости

Одеська область в антитопі щодо порушення мовного закону

Кількість звернень щодо порушення Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної" зростає. Найбільше скаржаться на відсутність української версії сайту, обслуговування російською мовою та порушень у сфері освіти.
Київ є лідером за кількістю звернень, також у антитопі – Одещина, Харківщина, Дніпропетровщина. Про це повідомляє Опендатабот, посилаючись на дані Секретаріату Уповноваженого із захисту державної мови.

Зокрема, що з 1 січня 2021 року по 12 червня 2023 року було зареєстровано 8228 звернень громадян про порушення Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

За січень-травень 2023 року було зареєстровано 1650 звернень, що на 5% більше, ніж за відповідний період 2021 року та в 1,8 раза більше порівняно із січнем-травнем 2022 року. У середньому у 2023 році реєструється 330 звернень на місяць. Це на 5% більше за відповідні показники 2021 року і майже вдвічі більше за відповідний період минулого року", - наголошується в повідомленні.
Програма «єВідновлення» поки що не запрацювала як треба
Майже третина всіх звернень стосується відсутності української версії сайту. На другому місці звернення через обслуговування російською мовою та рекламу з порушеннями. Також суттєво зросла частка звернень щодо порушень Закону у сфері освіти, зокрема й освіти для дорослих. 2023 року вона досягла 10%.

Нагадаємо, з 16 липня 2022 року почали діяти нові норми "мовного" закону, згідно з якими сайти та програмне забезпечення на приладах повинні мати українську версію та інтерфейс. Версія інтернет-представництва державною мовою повинна мати не менше обсягу та змісту інформації, ніж іншомовні версії, та завантажуватись за замовчуванням для користувачів в Україні.
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Больше по темам: Новини
В МСИО покажут проект арт-вивисекции
В Одесском ТЮЗе – сказочная премьера с трещетками и барабаном (фото)
В Одесской библиотеке готовят экскурсию Моцарта в современном Нью-Йорке
Особо Женатыи Таксист опять таксует в Одессе
В Пассаже завтра состоится показ мод, выставка и лекторий об Одессе
Лучшее за неделю
Фото и видео
В одесской Кирхе открылась весенняя пасхальная ярмарка (фото)
Огненное небо над Одессой впечатлило горожан (фото)
Зенитчики одесской бригады морской пехоты сбили российский разведывательный дрон SuperСam (видео)
На Дерибасовской воссоздали Крестный путь Иисуса Христа (фото)
В Одессе открылась выставка актуального искусства молодых художников (фото)