РУС ENG
» » » Україна паралізувала чорноморський експорт російської нафти
Все новости

Україна паралізувала чорноморський експорт російської нафти

Експорт російської нафти через Чорне море виявився фактично заблокованим внаслідок атак українських дронів по Новоросійську. Всього за тиждень із найбільшого чорноморського порту Росії вийшов лише один танкер. Обсяги експорту нафти впали до 100 тисяч барелів на добу, повідомляє Bloomberg з посиланням на дані аналітичної компанії Kpler.

Зазначимо, на чорноморський регіон припадає чверть експорту російської нафти. Тобто, кожен четвертий барель російської нафти експортується через Чорне море.

За перші сім днів серпня із порту Новоросійськ вийшло п'ять суден або 500 тисяч барелів на добу. На другому тижні – три танкери або 300 тисяч барелів. Для порівняння, у липні обсяги експорту російської нафти з Новоросійська становили 600-800 тисяч барелів на добу.

Експерти фіксують, що обсяги експорту нафти в Чорному морі стали найнижчими з початку війни, а його падіння почалося після ударів українських безпілотників по військово-морській базі в Новоросійську та попадання по танкеру «Сіг» в районі Криму.

З середини січня до середини червня 2023 року експорт російської нафти не опускався нижче 3 млн барелів на добу, а в піковий період у квітні досягав 4,2 млн барелів. Таким чином обсяги впали на 44%.

На нафтовому ринку зростає тривожність, оскільки страхові компанії також почали підвищувати комісію за «військовий» ризик, про що повідомляє Reuters після опитування чотирьох трейдерів, які працюють у регіоні. Ці комісійні платежі додали до базового страхування танкерів.

Премії збільшено з нинішніх 1% вартості вантажу до 1,2-1,25%. Таким чином, кожен рейс танкера типу Suezmax, здатного перевозити від 120 до 200 тисяч тонн нафти, приблизно коштуватиме на $200 тисяч більше, якщо, наприклад, судно прямуватиме від Росії до Індії, передає "Mediapool".

На нафту, що відвантажується в порту Новоросійськ та на терміналі Каспійського нафтового консорціуму, припадає близько 2 відсотків світових поставок, або близько 4 мільйонів тонн на рік.

автор: Ігор Карпеченко
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Больше по темам: ЕКОНОМІКА
В МСИО покажут проект арт-вивисекции
В Одесском ТЮЗе – сказочная премьера с трещетками и барабаном (фото)
В Одесской библиотеке готовят экскурсию Моцарта в современном Нью-Йорке
Особо Женатыи Таксист опять таксует в Одессе
В Пассаже завтра состоится показ мод, выставка и лекторий об Одессе
Лучшее за неделю
Фото и видео
В Одессе открылась масштабная выставка, посвященная морю (фото)
В одесской Кирхе открылась весенняя пасхальная ярмарка (фото)
Огненное небо над Одессой впечатлило горожан (фото)
Зенитчики одесской бригады морской пехоты сбили российский разведывательный дрон SuperСam (видео)
На Дерибасовской воссоздали Крестный путь Иисуса Христа (фото)