РУС ENG
Odessa Times » Новости » «THE ART OF VICTORY» – «Оксамитовий сезон в Одеській опері»
Все новости

«THE ART OF VICTORY» – «Оксамитовий сезон в Одеській опері»



Попри труднощі, пов’язані з роботою в умовах воєнного часу, Одеський національний академічний театр опери та балету зберігає вірність традиції і запрошує на VII Міжнародний фестиваль мистецтв «Оксамитовий сезон в Одеській опері», який цього року носить назву «THE ART OF VICTORY». Театр ні на день не припиняє виконувати свою надважливу місію – зберігати та примножувати українську і світову культуру, зцілювати мистецтвом зранені війною душі.




Художня керівниця фестивалю, генеральна директорка – художня керівниця театру Надія Бабіч зазначає:


Стати на творчі та виробничі рейки в дні війни було надзвичайно складно та відповідально, але це – наша місія, місія загальноукраїнського культурного фронту, до лав якого Одеська опера долучилася з перших днів війни. Ми повинні зберігати та продукувати надбання європейської, української культури і Одеської національної опери зокрема. І цьогоріч, напередодні відзначення 135-річчя з дня відкриття нової будівлі театру, попри всі труднощі воєнного часу, ми підготували справді унікальний форум –  VII Фестиваль мистецтв «Оксамитовий сезон в Одеській опері. THE ART OF VICTORY».




Проведення такого потужного мистецького форуму – це  наша присвята Перемозі, культурна підтримка Збройних Сил України, завдяки яким маємо можливість творити. Ми обов’язково переможемо, і говоримо про це сьогодні на весь світ мовою мистецтва: і в світовій прем’єрі опери Олександра Родіна «Катерина», і в прем’єрах балетних та оперних гала-концертів, і у мистецьких подіях, що відбуватимуться за межами театру, зокрема за кордоном. Ми  переможемо, і ми переконані в цьому.


Міжнародний фестиваль мистецтв «Оксамитовий сезон в Одеській опері» – це один із наймасштабніших оперно-балетних фестивалів в Україні, який проводиться в Одеському національному театрі опери та балету з 2015 року, та найбільший вітчизняний фестиваль, який проходить за часів війни.


Одним з пріоритетів для організаційного комітету фестивалю є надання глядачеві можливості познайомитися з найбільш вагомими подіями сучасного оперно-балетного мистецтва України і світу. Протягом усіх років, що існує «Оксамитовий сезон», театр зміцнював творчі, партнерські зв’язки з міжнародними та всеукраїнськими театральними колективами, видатними виконавцями, диригентами і продовжує робити це сьогодні попри війну. «Оксамитовий сезон в Одеській опері» – це нові постановки, органічне поєднання  класичного і сучасного мистецтва, відкриття та втілення сучасних театральних тенденцій.


Організатори внесли зміни до однієї із найважливіших частин іміджевої складової фестивалю – візуальної реклами, яку цього року прикрашає фігура давньогрецької богині перемоги

«THE ART OF VICTORY» – «Оксамитовий сезон в Одеській опері»
, що є основою пам’ятника Незалежності «Україна, що летить», зведеного у  героїчному Харкові – місті, яке щоденно потерпає від війни. Одеська опера гучно промовляє на весь світ, що Перемога – це те, чого завжди досягає сильний та незборимий український народ, а Перемога театру – у мистецтві. Отож, коли звучать гармати – музи  не мовчать!



Програма фестивалю:


17 ВЕРЕСНЯ, 18:00


Світова прем’єра опери Олександра Родіна «Катерина»


за мотивами поеми Т. Г. Шевченка. Урочисте відкриття фестивалю.


Лібрето і музика «Катерини» були написані сучасним українським композитором Олександром Родіним на замовлення Одеської національної опери за ідеєю генеральної директорки – художньої керівниці театру Надії Бабіч. Вистава пройшла чималий шлях, адже її прем’єра переносилась декілька разів: востаннє вона планувалася на 27 березня 2022 року, та через війну робота театру і виробничих майстерень була призупинена на невизначений термін, а частині костюмів, які шили в харківських цехах, постійно загрожувало знищення через ворожі обстріли.


«Катерина» – наймасштабніша і найдорожча за часів незалежної України постановка Одеського театру. В її основу якої покладено сюжет однойменної поеми Тараса Шевченка «Катерина», однак команда постановників, працюючи над оперою, зуміла створити абсолютно унікальний, сучасний мистецький продукт, в якому є місце символізму й переміщенню у часі, традиції та обряду, містиці, сучасному візуальному рішенню і головне –чудовій  музиці, яку ще не чув світ.


16-18 ВЕРЕСНЯ (час за уточненням)


Мистецький форум «Катерина: незламна ідентичність»


Проведення мистецького форуму «Катерина: незламна ідентичність» відбудеться за участі провідних музикознавців і музичних критиків України, постановників світової прем’єри опери Олександра Родіна «Катерина».


23 ВЕРЕСНЯ, 18:00


Балет-гала «СЮЇТА  A LA DANSE». Від класики до сучасності» 


Ще однією прем’єрою фестивалю стане балетний гала-концерт, в якому постановники поєднали класичну та сучасну хореографією. В програмі концерту-вистави артисти балету виконають шедеври балетної класики –  «Фестиваль квітів у Дженцано», фрагменти з «Корсару», «1000 і однієї ночі», «Баядерки», а також хореографічні композиції на сучасну українську музику. Балет-гала «Сюїта a la danse. Від класики до сучасності» – це справжнє балетне свято, яке занурить глядача у витончений світ класичної та сучасної хореографії.


25 ВЕРЕСНЯ, 16:00
«ХОРОВИЙ ВЕРНІСАЖ. БАРОКО».  Прем’єра концерту барокової музики в Одеській кірсі


Ще до початку відновлення роботи Одеської опери у відомій Одеській кірсі артисти театру виступали з невеликими концертними програмами. Тоді, коли замовчали усі музи, під склепінням старовинної кірхи продовжували лунати голоси артистів театру.  «Хоровий вернісаж. Бароко» – це унікальна прем’єра Одеської опери, до програми якої ввійшли кращі зразки європейського бароко – твори А. Вівальді, Й.С. Баха, Г.Ф. Генделя – за участю хору та оркестру театру, солістів опери. Музика бароко, пройшовши століття, залишається популярною та сучасною.


25 ВЕРЕСНЯ


У приміщенні ORQUESTRA CLASSICA DOCENTRO (Конімбріге, Португалія) у рамках III Міжнародного  фестивалю мистецтв «МUSAS» відбудеться концерт солістів Одеської опери. У програмі – арії, дуети, сцени з опер М. Лисенка, Дж. Верді, Дж. Пуччіні, Г. Доніцетті, Ж. Масне, Ж. Бізе.


1 ЖОВТНЯ
ЗАКРИТТЯ VII МІЖНАРОДНОГО ФЕСТИВАЛЮ МИСТЕЦТВ


З нагоди 135-ї річниці з дня відкриття нової будівлі Одеської опери та до 10-річчя відкриття музею театру відбудеться презентація музейної експозиції
«THE ART OF VICTORY». В експозиції буде репрезентовано життя Одеської національної опери з перших днів війни, розказано про те, які альтернативи шукав театр, щоб продовжувати дарувати мистецтво глядачам, та як захищали будівлю театру від можливої небезпеки. Початок о 17.00.


Опера-гала «ДЕНЬ НАРОДЖЕННЯ ПЕРЛИНИ»


До 135-річчя  з дня відкриття  будівлі Одеської національної опери глядачам представлять вишукану концертну програму класичної музики. Гала-концерт «День народження Перлини» – це калейдоскоп найкращих оперних творінь світових сцен у виконанні провідних солістів театру, хору та оркестру. Початок о 18.00.


1 ЖОВТНЯ


БАЛЕТ  А. АДАНА  «ЖИЗЕЛЬ».  Гастролі до Республіки Греція (м. Афіни)


«Оксамитовий сезон в Одеській опері» підтверджує своє міжнародне значення навіть у дні війни. До програми фестивалю, поряд з гастрольним туром до Португалії, ввійшли гастролі до історичного міста Афіни Республіки Греції. На думку організаторів, виступи українських артистів на міжнародних сценах такі ж важливі, як і дипломатична діяльність. Артисти балету та оркестру, під орудою головного диригента Одеської опери В’ячеслава Чернухо-Воліча, представлять в Афінах один з кращих балетів світових сцен – балет А. Адана  «Жизель».

Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Больше по темам: Новости
В Одессе состоится фестиваль «Два дня и две ночи новой музыки» – вход свободный в честь праздника Независимости
В Одесском Ботсаде состоится романтический концерт Романа Капитонова
В МСИО покажут проект арт-вивисекции
В Одесском ТЮЗе – сказочная премьера с трещетками и барабаном (фото)
В Одесской библиотеке готовят экскурсию Моцарта в современном Нью-Йорке
Лучшее за неделю
Фото и видео
В одесском зоопарке зеленых павлинов заселили в новый вольер (фото)
В Одесской Кирхе открылся органный фестиваль имени Теофила Рихтера (фото)
На берег Одесской области прибило очередную морскую мину (видео)
В Одессе море стало светиться по ночам (видео)
В "Укрэнерго" рассказали, как 4 сентября в Одессе будут отключать свет