РУС ENG
» » » В Силах оборони півдня дали оцінку ситуації по підриву дамби на Дніпрі
Все новости

В Силах оборони півдня дали оцінку ситуації по підриву дамби на Дніпрі

Російські війська готували підрив дамби Каховської ГЕС заздалегідь, однак не розрахували потужність вибуху та наслідки техногенної катастрофи, в першу чергу для лівого берегу Херсонської області.

Під час брифінгу в «Українському медіа центрі Одеса» керівник об'єднаного координаційного центру Сил оборони півдня України Наталя Гуменюк наголосила, що українські військові попереджали про підготовку російськими військами такої акції.

«Туди [на Каховську ГЕС, - ред.] були завезені вибухові речовини. Ворог часто шантажував та натякав, що підрив Каховської ГЕС можливий. Часто робився акцент на те, що це зроблять Сили оборони. При цьому Сили оборони, навіть під час деокупації правого берега, завжди працювали обережно, не шкодячи інфраструктурі», - заявила Наталя Гуменюк.

В Силах оборони півдня наголошують, що таким чином російські війська намагаються вплинути на плани ЗС України по деокупації півдня України та Криму.

«Навряд це продумана стратегія, а скоріше істеричний прояв реагування. Вони усвідомлювали, що рух Сил оборони відбудеться. В такий спосіб [російські війська, - ред.] намагаються вплинути на Сили оборони для того, щоб не відбулось те форсування Дніпра, якого вони побоювались, та висадка на лівий берег, якою вони непокоїлись», - розповіла Наталя Гуменюк.

Українські військові допускають, що окупаційні війська не врахували ряд факторів, потужність вибуху та наслідки техногенної катастрофи. Частина зруйнованої дамби вціліла, однак більша частина води Дніпра направилась на лівий берег Херсонської області, що пов’язано з особливостями ландшафту місцевості. Критичної ситуації в Херсоні не зафіксовано, хоча є підтоплення окремих мікрорайонів та деяких вулиць. Однак евакуація населення проводиться, оскільки спеціалісти очікують пік повені на 13.00 6 червня.

«Сила вибуху стала не контрольованою цілком імовірно припустити. Оскільки сама конструкція дамби мала певні зміни через недавні водопілля, через те, що вона була технологічно пошкоджена і до цього. Ті спроби спуску води, які вже застосовувались росіянами, також вплинули на міцність конструкції. Вибухова хвиля була більшою, ніж вони планували», - заявила Гуменюк.

Слід зазначити, що на окупованій частині Херсонській області російські війська почали придушувати стільниковий зв'язок, що заважає місцевому населенню не тільки отримати консультацію в критичній техногенній ситуації, а зв’язатися з ріднею на підконтрольній Україні території.

Нагадаємо, що сьогодні вранці російські війська підірвали дамбу Каховської ГЕС. В результаті під загрозою підтоплення знаходяться 80 населених пунктів Запорізької та Херсонської областей. В результаті повені будівлі Каховської ГЕС зруйновані. Існує загроза ядерній безпеці Запорізької АЕС, яка бере забір води із Дніпра для охолодження реакторів.
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Больше по темам: Новини
В МСИО покажут проект арт-вивисекции
В Одесском ТЮЗе – сказочная премьера с трещетками и барабаном (фото)
В Одесской библиотеке готовят экскурсию Моцарта в современном Нью-Йорке
Особо Женатыи Таксист опять таксует в Одессе
В Пассаже завтра состоится показ мод, выставка и лекторий об Одессе
Лучшее за неделю
Фото и видео
Огненное небо над Одессой впечатлило горожан (фото)
Зенитчики одесской бригады морской пехоты сбили российский разведывательный дрон SuperСam (видео)
На Дерибасовской воссоздали Крестный путь Иисуса Христа (фото)
В Одессе открылась выставка актуального искусства молодых художников (фото)
На Дерибасовской римские легионеры разбили лагерь (фото)