РУС ENG
» » » В нацпарку на Одещині екологи виявили масу загиблих жучків
Все новости

В нацпарку на Одещині екологи виявили масу загиблих жучків

еколог Іван Русєв, останніми днями сотні тисяч сонечок, які змогли долетіти через Тузлівські лимани до суші, оселились на піщаному пересипі, на луках і степових ділянках нацпарку і навіть в очереті. Вони мігрували через Тузлівські лимани і навіть намагались мігрувати через Чорне море в пошуках попелиць – основної їжі сонечок.
Однак через нещодавні зливи та буревії на узбережжі Тузлівських лиманів виявили мільйони загиблих яскраво забарвлених жуків.
«Їм не пощастило, оскільки під час польоту вони вражаються потужними штормами і хвилями і падають у воду. А потім штормами їх викидає на береги», – наголосив еколог.
Сонечко, або Божа корівка семикрапкова (лат. Coccinella septempunctata) – найпоширеніший вид сімейства сонечок (лат. Coccinellidae) з ряду Жорсткокрилих (лат. Coleoptera). Цей красивий жук є споконвічним мешканцем України. Він здавна користувався великою повагою серед людей, які займаються сільським господарством завдяки тому, що його личинки і дорослі особини активно поїдають попелиць та інших шкідливих комах.
В нацпарку на Одещині екологи виявили масу загиблих жучків

Сонечка вважалися у давніх слов’ян символом сонця і добрих позаземних сил, адже вони просто обожнюють збиратися в освітлених місцях і годинами грітися великими компаніями.
Коли попелиць у природі стає мало, сонечки змушені мігрувати в пошуках їжі. В цьому випадку можна побачити величезні скупчення цих комах, які настільки голодні, що починають кусати все, що трапляється їм на шляху.
Дорослі жуки зимують в захищених місцях поблизу дикої природи, де вони харчуються і розмножуються. Навесні, тільки з’явилися жуки, вони одразу починають харчуватися попелицями перш, ніж почати відкладати яйця. У сезон від одного до трьох місяців (навесні і рано влітку) самка відкладає до 1000 яєць. Яйця відкладаються невеликими купками на листках або гілочках. Доросле сонечко за життя з’їдає приблизно кілька тисяч попелиць. Слід зазначити, що й личинки сонечка мають неабиякий апетит.
«Масова загибель сонечок – це не трагедія, а круговерть в біосфері. Така величезна кількість загиблих сонечок стає їжею для інших тварин, особливо для бокоплавів, яких в солоних Тузлівських лиманах безліч. А останні є важливою харчовою ланкою в лиманних екосистемах, від яких залежить життя багатьох видів риб і птахів», – заявив Іван Русєв.
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Больше по темам: Новини
В Одесском Ботсаде состоится романтический концерт Романа Капитонова
В МСИО покажут проект арт-вивисекции
В Одесском ТЮЗе – сказочная премьера с трещетками и барабаном (фото)
В Одесской библиотеке готовят экскурсию Моцарта в современном Нью-Йорке
Особо Женатыи Таксист опять таксует в Одессе
Лучшее за неделю
Фото и видео
В "Укрэнерго" прокомментировали заявления об "отключении света зимой на 20 часов"
В Одесі обговорили стан додержання та захист прав людини
В Одессе торжественно наградили детско-юношеские футбольные команды на Чемпионате города (фото)
В одесском ботсаду расцвел лавандовый лабиринт (фото)
Одеські діти загиблих героїв вже тиждень відпочивають у США (фото)