РУС ENG
» » » Начальник одесского управления АРМА — о судьбе участка «Ашана» возле Таировского кладбища, активах Климова и «деле Краяна»
Все новости

Начальник одесского управления АРМА — о судьбе участка «Ашана» возле Таировского кладбища, активах Климова и «деле Краяна»

Не так давно в Одессе заработало новое ведомство — Национальное агентство по вопросам выявления, розыска и управления активами, полученными от коррупционных и других преступлений (АРМА). Оно уже поучаствовало в нескольких резонансных делах. В частности, агентству передали арестованное имущество экс-нардепа Леонида Климова и деньги, которые город переплатил при покупке админздания завода «Краян» на Косовской.

Чем конкретно занимается АРМА? Кто в нем работает? Каков материальный эффект от его деятельности? «Думская» задала эти вопросы начальнику Южного территориального управления агентства Владимиру Кушниренко.





«Думская». Объясните самыми доступными словами, чтобы человек, далекий от вашей деятельности, понял, чем занимается ваше агентство?

Владимир Кушниренко (Володимир Кушніренко). Доступною мовою можна сказати так. Існує кримінальне провадження. Слідчий, детектив, прокурор, слідчий суддя або суд при розгляді звернень органів, що здійснюють досудове розслідування, звертається до АРМА із запитом про витребування інформації щодо осіб, які причетні до вчинення злочину. АРМА у триденний термін вживає заходів щодо виявлення таких активів та надає повну інформацію правоохоронним органам або суду.

Фактично АРМА є механізмом держави, який полегшує роботу правоохоронним органам в частині виявлення та розшуку активів, а також має право надавати методичну та консультативну допомогу.

Також АРМА займається управлінням активами, арештованими у кримінальному провадженні. Агентство здійснює управління активами шляхом передачі їх бізнесу в управління або реалізації на аукціоні. Загалом функціонал з управління АРМА є одним із найбільших у світі серед аналогічних установ.


«Д». Так вы правоохранительный орган? Как происходит набор сотрудников? Кто эти люди?


В.К. АРМА не є правоохоронним органом, це центральний орган державної влади. Добір працівників до Південного ТУ АРМА здійснюється відповідно до вимог Закону України «Про державну службу» на конкурсній основі. Громадяни України, які бажають взяти участь у конкурсі, повинні відповідати визначеним в установленому законом порядку вимогам до професійної компетентності, з урахуванням особистих досягнень.

Конкурс відбувається у три етапи: електронне тестування на перевірку володіння державною мовою, електронне тестування на знання законодавства та співбесіда.

За фахом більшість працівників Південного ТУ АРМА складають юристи, економісти та спеціалісти у сфері державного управління.


«Д». Вы возглавили Южное межрегиональное теруправление АРМА в июле 2019 года. Чем вы занимались до этого? Какой был первый рабочий день?

В.К. Трудову діяльність я розпочав в Одеському обласному територіальному відділенні Антимонопольного комітету України, у відділі досліджень та розслідувань економічних злочинів. Пройшов строкову службу у внутрішніх військах МВС України. Певний час займався підприємницькою діяльністю. Останні п’ятнадцять років працював в сфері управління проблемними активами комерційних організацій. Тому мені дуже близька специфіка роботи АРМА.

У лівій руці — печатка Південного ТУ АРМА, у правій – наказ про призначення на посаду начальника управління. Це все, що у мене було в перший робочий день. Я розпочав його з вирішення організаційних питань, відкриття рахунків в органах державної казначейської служби Одеської області, потім ФДМ.


«Д». Вам приходилось увольнять людей? По какой причине?

В.К. Звільняти працівників доводилося з різних причин. Частіше це відбувається за ініціативою працівника або за обставин, які склалися незалежно від волі сторін. Або роботодавець не може задовільнити запит працівника, або працівник не виправдовує очікувань. Наша команда продовжує формуватися, а в процесі свого становлення та набрання досвіду – кадрові зміни неминучі.

Роботу, яку здійснює АРМА, в Україні ніхто до нас ніколи не робив. Кожному працівнику, який прагне зберегти своє робоче місце потрібно постійно підвищувати свою кваліфікацію, вдосконалювати свої знання, мати нульову толерантність до корупції.

«Д». Вы считаете АРМА независимой структурой? С какими другими госорганами ваше агентство взаимодействует?

В.К. АРМА є незалежним державним органом. АРМА утворюється Кабінетом міністрів, є підзвітним Верховній Раді, підконтрольним та відповідальним перед Кабінетом міністрів.

У процесі своєї діяльності АРМА взаємодіє з органами досудового розслідування, органами прокуратури та судом, управліннями та відділами державної виконавчої служби, територіальними управліннями юстиції, та іншими. А також із органами, що ведуть державні реєстри активів, права на які та їх обтяження підлягають державній реєстрації.

Крім того, АРМА підключено як до державних, так і до міжнародних реєстрів, таких як ІНТЕРПОЛ, КАРІН. Обмін інформацією здійснюється за принципом взаємності.

«Д». АРМА — антикоррупционный орган. Почему в СМИ, и не только, иногда появляются обвинения в коррупции, рейдерстве и политическом преследовании? Об этом, в частности, говорил министр юстиции Денис Малюська летом 2019 года?

В.К. Звинувачення у корупції та рейдерстві не відповідають дійсності. Проте сам факт існування такої тези може пояснюватися досить просто. Перше — власники заарештованого майна у своїй більшості не погоджуються з тим, що їх майно передається в управління АРМА, тому що це їм заважає. До створення такого інституту, як АРМА, арешт в кримінальному провадженні за великим рахунком абсолютно не заважав власнику і далі проводити якісь активні операції з майном.

Як тільки з'явився інститут передачі в управління арештованого майна, воно почало вилучатися у власників і це їм перестало подобатися. Тому власники і створюють різні перешкоди, як фізичні, так і юридичні. З огляду на те, що АРМА займається досить чутливими речами, а саме управлінням чужим майном, то дуже просто маніпулювати громадською думкою, особливо в умовах, коли суспільство готове повірити швидше в негатив, ніж у позитив. Сам по собі інституція АРМА дуже чутливий у світі. Дехто не дуже розуміє, як працює наша інституція, але є й інша частина, яка розуміє, що в будь-якій правовій системі право власності не є абсолютним, будь-яка правова система і міжнародні правові акти визнають можливість обмеження власника в праві власності в умовах кримінального процесу.


«Д». Основные обвинения связаны с низкой ценой имущества, которое выставляется на продажу АРМА, а также с непрозрачной системой выбора управителя. Расскажите подробно, как происходит выбор управителя и что этот управитель делает с этим имуществом? Нас интересуют, конечно же, одесские кейсы.

В.К. Оцінку активів проводить не АРМА, оцінку активів проводять суб’єкти оціночної діяльності. На ціну відповідно впливають всі фактори, пов’язані з цим активом. Оскільки АРМА працює з активами, які фігурують в кримінальних провадженнях, то ці активи вже є проблемними і, відповідно, ціна таких активів не може бути ринковою за зрозумілих причин.

Для управління активами АРМА намагається залучити максимальну кількість суб’єктів господарювання для створення конкурентного середовища між ними та вибору кращого з них. АРМА розповсюджує інформацію про актив на офіційному вебсайті та сторінках у соцмережах.

На конкурс може подаватися будь-хто, усі заявки обов’язково розглядаються. Закон містить декілька простих вимог. Це повинен бути суб'єкт господарювання: юрособа (мета діяльності отримання прибутку) або фізособа-підприємець. Друге — конкурсний відбір, тобто наявність конкуренції і змагання бізнес-програм. Потенційні управителі повинні підтвердити наявність у них достатніх операційних потужностей, досвіду та вмінь доходного управління конкретно визначеним майном. Також компанії повинні засвідчити свою готовність взяти на себе певні зобов’язання на випадок передання їм майна в управління в майбутньому (зокрема, застрахувати таке майно та свою професійну відповідальність), довести сформованість статутного капіталу, підтвердити фінансову спроможність та відсутність заборгованості перед бюджетом тощо. Адже управителю необхідно забезпечити господарську діяльність активу, актив має працювати. Тим самим зберігаючи свою вартість і генеруючи дохід в державну казну.

Інша справа, коли фігуранти кримінальних справ не лише не хочуть прощатися з активом, а ще й, будучи під слідством за корупційні та інші злочини, прагнуть, щоб актив ще й приносив їм прибуток. В таких випадках на конкурс з управління подають документи фірми-одноденки, підставні юридичні особи тощо. АРМА чітко відслідковує такі пропозиції та не допускає до подальшої участі в конкурсі. Саме з цього й починаються звинувачення в непрозорості, політичному переслідуванні тощо.

Напевно найбільш резонансним кейсом є продаж земельної ділянки «Ашану» (27 га возле Таировского кладбища и проспекта Небесной Сотни, — Ред.). 5 квітня 2019 року АРМА отримала ухвалу щодо арешту земельних ділянок та передачу їх агентству. Цільове призначення землі передбачало будівництво торговельно-розважального центру з гостьовим паркінгом. Тобто використати цю ділянку в будь-який інший спосіб, окрім як побудувати на ній ТРЦ, було протиправно. Земельне законодавство влаштоване таким чином, що АРМА не має права ініціювати зміну цільового призначення землі. Водночас вартість будівельно-монтажних робіт суттєво перевищувала вартість самої ділянки. А згідно із законодавством, якщо витрати на утримання активу є більшими від його вартості, то з двох опцій – передати в управління або виставити на продаж – АРМА зобов'язана обрати останній варіант.

Відтак, 4 червня 2019 року АРМА подало в ДП «СЕТАМ» заявку для організації проведення відкритих торгів. Торги відбулися через 30 днів після того. Протягом вказаного часу ознайомитися з лотом і прийняти рішення про участь у торгах могли всі охочі. 19 липня 2019 року АРМА підписала договір з новим власником майна – переможцем відкритих торгів.

Отже, з моменту надходження до АРМА ухвали суду до підписання договору з компанією-власником минуло понад три місяці. Протягом цього часу інформація про цей актив та про його продаж була розміщена на сайті АРМА у відкритому доступі. За цей час АРМА без жодного поспіху здійснило всі передбачені законодавством процедури, внаслідок яких земля на Одещині отримала нового господаря. Але, як згодом виявилось, тимчасового.

Арешт на ділянки «Ашан» було накладено в межах кримінального провадження про незаконну зміну цільового призначення землі в 2011 році, ще до моменту її придбання «Ашаном». Згідно зі статтею 21 Земельного кодексу України, підтвердження фактів такого порушення тягне за собою, в тому числі, скасування рішення щодо зміни цільового призначення.

Інакше кажучи, покупець активу фактично претендував на ділянку, яка за рішенням суду знову може опинитися у статусі землі для ведення сільського господарства. Як наслідок, в сукупності з накладенням арешту ціна такого «товару» з його можливим використанням за цільовим призначенням не може бути ні ринковою, ні дорівнювати вартості землі під забудову ТРЦ. І, звісно, наразі відкрите питання: чи може на цій землі бути побудований «Ашан» або будь-який інший подібний комплекс?

Треба також врахувати, що при виставленні активу на продаж проводиться його оцінка, призначена для формування стартової, а не остаточної ціни, яка визначається вже за результатами торгів. Завдяки конкуренції між претендентами на купівлю «ашанівських» ділянок ціна в ході торгів зросла на 10% у порівнянні зі стартовою. У практиці АРМА були випадки, коли завдяки продажам через «СЕТАМ» ціна реалізації активів у кілька разів перевищувала початкову вартість – все залежить від кількості учасників торгів та їхніх пропозицій.

Що робитиме АРМА, якщо результати торгів будуть скасовані, а договір купівлі-продажу припинений? Знову виставить ділянки на продаж. Якщо до цього часу не будуть внесені зміни в закон, які дозволятимуть АРМА третій спосіб управління – зберігання майна.

Для цього АРМА активно працює над вдосконаленням законодавчої бази.

«Д». В Одессе АРМА передавался не только участок «Ашана», но и другие активы, арестованные в рамках резонансных дел. В частности, это имущество, принадлежащее экс-нардепу Климову, и бюджетные деньги, перечисленные частной фирмы за админздания завода «Краян». Что с этим имуществом происходит сейчас?

В.К. Щодо активів, які належали Клімову, то АРМА передала їх в управління. Як ви самі бачите, ці активи працюють та приносять прибуток в державну казну.

Так, в АРМА передавалися кошти за купівлю адміністративного приміщення заводу «Краян». Грошовими коштами АРМА управляє шляхом їх розміщення на депозитних рахунках в державному банку. З частини цих грошових коштів арешт було знято, і АРМА повернула їх власнику з відсотками. Друга частина продовжує перебувати на депозитному рахунку. Саме адміністративне приміщення в управління АРМА не передавалося.

«Д». У агентства также есть функции выявления и розыска активов. Как на практике это происходит? В теруправлении есть силовой блок, который физически заходит на предприятие и??

В.К. Відповідно до штатного розпису у Південному територіальному управлінні АРМА створено Сектор виявлення та розшуку активів. Це є державні службовці, які не мають права застосовувати фізичну силу. У нас в країні, за законом, застосовувати фізичну силу можуть виключно правоохоронні органи. На даний час, відповідно до постанови Кабінету міністрів України від 15.02.2019 38, робота щодо виявлення та розшуку активів здійснюється на підставі доручення голови АРМА або його заступника.

На практиці правоохоронні органи звертаються до центрального апарату АРМА з запитом про виявлення та розшук майна. Апарат АРМА здійснює пошук інформації у реєстрах та базах даних України.

«Д». Какие объекты в Одесской области сейчас выставлены на продажу?


В.К. Усі оголошення про реалізацію активів розміщуються на офіційному сайті АРМА. Також їх можна знайти на сайті торгового майданчика ДП «СЕТАМ». На сьогоднішній день в Одесі немає активів, виставлених на продаж.


«Д». Любое имущество, которое попадает в управление или даже продается вашей структурой, проблемное. Кто несет риски «отката» ситуации назад? Грубо говоря, случалось, что нужно было отдавать обратно имущество?


В.К. Звісно. В разі зняття арешту з активу АРМА зобов’язане передати актив власнику. Так, наприклад, відбулося з частиною грошових коштів, які отримала приватна фірма за продаж адміністративного приміщення заводу «Краян».

Беседовала Анна Коваленко

Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
В МСИО покажут проект арт-вивисекции
В Одесском ТЮЗе – сказочная премьера с трещетками и барабаном (фото)
В Одесской библиотеке готовят экскурсию Моцарта в современном Нью-Йорке
Особо Женатыи Таксист опять таксует в Одессе
В Пассаже завтра состоится показ мод, выставка и лекторий об Одессе
Лучшее за неделю
Фото и видео
На Дерибасовской воссоздали Крестный путь Иисуса Христа (фото)
В Одессе открылась выставка актуального искусства молодых художников (фото)
На Дерибасовской римские легионеры разбили лагерь (фото)
В Одессе открыли Потёмкинскую лестницу для прогулок (фото)
В Одессе высадили 42 тысяч тюльпанов (фото)