РУС ENG
» » » Минкультуры потребовало немедленно прекратить стройку на Ришельевской – где типография Фесенко
Все новости

Минкультуры потребовало немедленно прекратить стройку на Ришельевской – где типография Фесенко


Министерство культуры и информационной политики вынесло предприсание о прекращении строительства по адресу Ришельевская 47, 49 –  на месте существующих исторических зданий Типографии Фесенко и Театра Ришелье. Сканы документов приводит активист Юрий Дьяченко.


Напомним, что в январе этого года исторические здания окружили забором, от протестов одесситов забор охраняли спортивного вида мужчины.


Застройщики планировали разрушить 150-летнюю типографию Фесенко и театр Ришелье, а на их месте построить 7-этажный офисно-жилой комплекс. Как подчеркивают активисты, такие намерения идут вразрез с законодательством Украины.


“Согласно действующему историко-архитектурному опорному плану “на територіях охоронних зон, і комплексних охоронних зон, зокрема в історичних ареалах міста забороняється будь-яке будівництво, не пов’язане з реставрацією і пристосуванням пам’яток, реконструкцією історичних будівель (згідно виданих містобудівних умов та обмежень типографія Фесенка, як об’єкт, побудований наприкінці ХІХ століття, має наукову історичну та архітектурну цінність, до початку будь-яких робіт замовнику необхідно за власний рахунок силами спеціалізованої ліцензованої організації провести комплекс наукових досліджень з вивчення та фіксації будівлі та надати звіт до органів охорони культурної спадщини відповідно до чинного законодавства”), та не пов’язане з реконструкцією інженерних мереж, регенерацією, благоустроєм території…відповідно до Державних будівельних норм…допускається лише регенерація, що включає реставрацію та пристосування пам’яток,збереження фонової забудови, відтворення втрачених цінних об’єктів, а саме окремих будівель і споруд чи їх елементів, а також збереження ландшафту. Регенерація забезпечує збереження видового розкриття історичних ансамблів і комплексів… за спеціальними проектами, погодженими з відповідними органами охорони культурної спадщини (з Міністерством та Облдержадміністрацією)… виконуються:
– роботи з регенерації історичного середовища, пов’язані зі збереженням та реставрацією історичного розпланування, реконструкцією будівель і споруд, благоустроєм території, озелененням;
– роботи з консервації, реставрації, реабілітації, пристосування, музеєфікації пам’яток;
– усунення будівель, споруд і зелених насаджень, які порушують традиційний характер середовища…
Забороняються містобудівні, архітектурні чи ландшафтні перетворення, будівельні меліоративні, шляхові, земляні роботи без погодження… та без дозволу…”



“Нове будівництво можливе тільки у виняткових випадках за проектами, погодженими з органами охорони культурної спадщини відповідно до встановленого порядку (погодження Облдержадміністрації, дозвіл Мінкульту). При цьому розпланувальний модуль і парцеляція мають лишатися незмінними, а масштаб нових будівель, масштабність їхніх членувань, архітектурні форми, матеріали, кольорове вирішення фасадів повинні відповідати безпосередньо історичній забудові. Проектуванню має передувати всебічне композиційне обгрунтування рішень, що приймаються. Забезпечення дотримання вказаного режиму утримання і використання території комплексної охоронної зони здійснює Управління з питань охорони об’єктів культурної спадщини Одеської міської ради під контролем Управління (Департаменту) охорони об’єктів культурної спадщини Одеської обласної державної адміністрації.
В охоронних зонах здійснюється реставрація та реабілітація пам’яток,забезпечується охорона традиційного характеру середовища, усунення споруд і насаджень, які порушують традиційний характер середовища, відтворення втрачених цінних об’єктів.


На територіях охоронних зон:
– зберігаються пам’ятки, історично сформовані розпланування,забудова включаючи фонові будівлі (й історичні),елементи ландшафту;
– за спеціальними проектами, погодженими з відповідними органами охорони культурної спадщини, виконуються роботи, пов’язані з консервацією, реставрацією, пристосуванням, музеєфікацією пам’яток, благоустроєм території;
– забезпечується сприятлива для збереження пам’яток гідрогеологічна обстановка, захист від динамічних впливів;
– забороняються містобудівні, архітектурні чи ландшафтні перетворення, будівельні, меліоративні, шляхові, земляні роботи без дозволу відповідних органів охорони культурної спадщини, будівництво інженерних і транспортних мереж, складів, гаражів та інших будівель та споруд, які можуть спотворити традиційний характер середовища пам’яток”, – цитирует Юрий Дьяченко.

 
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Больше по темам: Новости
В МСИО покажут проект арт-вивисекции
В Одесском ТЮЗе – сказочная премьера с трещетками и барабаном (фото)
В Одесской библиотеке готовят экскурсию Моцарта в современном Нью-Йорке
Особо Женатыи Таксист опять таксует в Одессе
В Пассаже завтра состоится показ мод, выставка и лекторий об Одессе
Лучшее за неделю
Фото и видео
На Дерибасовской римские легионеры разбили лагерь (фото)
В Одессе открыли Потёмкинскую лестницу для прогулок (фото)
В Одессе высадили 42 тысяч тюльпанов (фото)
В Одессе зацвела сакура на 2 недели раньше обычного – ботсад зовет на экскурсии (фото)
В Одессе устроили маленькую Юморину (фото)