РУС ENG
» » » Болгарського політика впіймали на фейках про болгар України
Все новости

Болгарського політика впіймали на фейках про болгар України

Один з болгарських політиків - рупор кремля, лідер партії «Відродження» Костадін Костадінов продовжує розповсюджувати брехню про нібито утиски етнічних болгар в Україні.

Лідера проросійської партії «Відродження» Костадіна Костадінова в черговий раз впіймали на поширенні фейків про болгар України та підіграші російській пропаганді в Болгарії. Він заявив про начебто притіснення українських болгар та заборону їм вивчати болгарську мову.

На засіданні комісії у справах болгар за кордоном Народного зібрання Болгарії, яку очолює Костадін Костадінов, депутат болгарского парламенту від коаліції «ПП-ДБ» Антуанета Цонєва зачитала публічне звернення голів 16 сіл української Бесарабії, засудивших недавні заяви Костадінова стосовно необхідності повернути українських біженців в Україну та прагненні українських болгар отримати автономію.

В результаті між Цонєвою та Костадіновим виникла суперечка, під час якої голова проросійської партії «Відродження», неодноразово пійманий на спекуляціях та поширенні недостовірної інформації, видав чергову порцію брехні про Болградську гімназію імені Г.С.Раковського. Зокрема, він заявив, що в Україні заборонено викладати болгарську мову, тому в гімназії болгарську, начебто, викладають факультативно.

«В них немає права викладати болгарську мову. Болградська гімназія не викладає болгарською. Там є факультативне вивчення болгарської мови. Факультативне! Ось так», - заявив Костадінов.

Кореспондент Інтернет-газети «Топор» звернувся до заступника директора гімназії з навчально-методичної роботи Наталі Кара за коментарем, щоб з’ясувати реальний стан справ з вивченням болгарської мови в Болградській гімназії.

«Згідно  навчальних програм, затверджених Міністерством освіти і науки України, та навчальним планом гімназії, у нашому навчальному закладі викладаються таки предмети, як «Болгарська мова», «Болгарська література», «Історія Болгарії», а також спецкурс «Традиції та звичаї болгар».

Щодо часу, який відведений на викладення предметів, то він відрізняється у різних ступенях школи.
Так, предмет «Болгарська мова» викладається у всіх класах – з першого по одинадцятий.

У школі першого ступеню (1 - 4 класи) на його вивчення відводиться одна година на тиждень.

У школі другого ступеню (5 – 9  класи) - дві години на тиждень.

У школі третього ступеню (10 - 11 класи) - одна година на тиждень.

Предмет «Болгарська література» викладається у школі третього ступеню (10 - 11 класи) та на його вивчення відведено по дві години на тиждень.

«Історія Болгарії» також вивчається у школі третього ступеню по одній години на тиждень.

Учням 10 - 11 класів викладається спецкурс «Традиції та звичаї болгар» (одна година на тиждень)», - розповіла Наталя Василівна.

Також заступник директора гімназії повідомила, що тривалий час в навчальному закладі працювали делеговані Міністерством освіти Болгарії вчителі, які викладали історію Болгарії, а також болгарській народні танці, музику та вокал. Нажаль, через початок повномасштабної російської агресії вони були змушені повернутися в Болгарію.

Інтернет-газета «Топор» попросила одного з випускників Болградської гімназії надати фотокопію «Додатка до свідоцтва про отримання повної загальної середньої освіти». В ньому вказано, що під час навчання учень гімназії вивчає болгарську мову та літературу, а також історію Болгарії.
[caption id="attachment_279871" align="aligncenter" width="640"] Приложение к свидетельству о получении полного общего среднего образования, фото: Топор[/caption]

Лідеру партії «Відродження» Костадіну Костадінову варто нагадати деякі факти із новітньої історії Болградської гімназії:

«З 1944 року, коли Україна була звільнена від німецьких загарбників, болградська гімназія працювала як середня загальноосвітня школа № 1 м. Болград. У такому статусі вона проіснувала до 1993 року.

І лише 12 лютого 1993 року, після здобуття Україною незалежності, сесія Болградської районної ради ухвалила рішення № 186 від про ліквідацію середньої школи № 1 м. Болград і відродження на базі цієї школи з 1 вересня 1993 р. Болградської гімназії.
Тож з початку 1993-1994 навчального року Болградська гімназія стає навчальним закладом, в якому особлива увага надається болгарській мові, болгарській літературі, а також історії Болгарії.
З 1996 р. в гімназії почали працювати кваліфіковані викладачі, делеговані Міністерством освіти Республіки Болгарія. Перший випуск гімназії, який займався за оновленою програмою, відбувся в 1999 році».

Раніше Костадін Костадінов заявив, що Болгарії варто повернути біженців із України додому та що українські болгари бажають отримати автономію. Такі заяви викликали обурення, як офіційної влади України та Болгарії, так і представників болгарських громадських організацій України. Посольство України в Болгарії опублікувало відповідну заяву. Із засудження слів Костадінова також виступила Асоціація болгар України, до складу якої входить біля сотні болгарських національно-культурних організацій.

«…ми не можемо залишити без коментарів заяви лідера партії «Відродження» Костадіна Костадінова, спрямовані на провокацію та розпалювання ненависті. Прикладом у цьому напрямку є його слова про позбавлення статусу біженців українського походження, а також про створення «болгарської автономії в південній частині України зі столицею в Болграді».
Нагадуємо пану Костадинову, що українські болгари не мають вимоги до «автономії», оскільки наша країна надає всі можливості для проведення національної політики відповідно до Конституції України та міжнародно-правових норм. Завдяки демократичним підходам, за повної підтримки Президента та Уряду Республіки Болгарія, вдалося зберегти Болградський район, розташований у південній частині Одеської області. Це територія компактного проживання етнічних болгар. Сьогодні чимало мешканців краю зі зброєю в руках боронять свободу та незалежність України від російської агресії, і, на наш превеликий жаль, чимало вже віддали життя в ім’я цього ідеалу.
Ми вважаємо неможливим і неприйнятним будь-яке обговорення питань, пов'язаних або спрямованих на втручання у внутрішні справи України», - йдеться у Заяві Асоціації болгар України.

[caption id="attachment_279872" align="aligncenter" width="640"] Обращение Ассоциации болгар Украины, скриншот[/caption]

Також голови 16 сіл української Бесарабії, де переважно проживають представники болгарської національності України, поставили підписи під офіційним листом, направленим в Народне зібрання Болгарії, із закликом офіційно засудити заяви лідера партії «Відродження».
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Больше по темам: Болград
В МСИО покажут проект арт-вивисекции
В Одесском ТЮЗе – сказочная премьера с трещетками и барабаном (фото)
В Одесской библиотеке готовят экскурсию Моцарта в современном Нью-Йорке
Особо Женатыи Таксист опять таксует в Одессе
В Пассаже завтра состоится показ мод, выставка и лекторий об Одессе
Лучшее за неделю
Фото и видео
На Дерибасовской римские легионеры разбили лагерь (фото)
В Одессе открыли Потёмкинскую лестницу для прогулок (фото)
В Одессе высадили 42 тысяч тюльпанов (фото)
В Одессе зацвела сакура на 2 недели раньше обычного – ботсад зовет на экскурсии (фото)
В Одессе устроили маленькую Юморину (фото)