РУС ENG
» » » В Одесі українські болгари відзначили День незалежності Болгарії
Все новости

В Одесі українські болгари відзначили День незалежності Болгарії

В Одесі болгари України відзначили 115-ту річницю від дня проголошення незалежності Республіки Болгарія. 22 вересня з нагоди свята у Всеукраїнському центрі болгарської культури відбувся святковий концерт у виконанні українських та болгарських колективів Одеської області.

Представників болгарської діаспори привітав народний депутат України, президент Асоціації болгар України Антон Кіссе, який наголосив на значущості цієї дати в історії Болгарії.

«Це одне з найважливіших національних свят Болгарії. Цього дня понад сто років тому проголосили Маніфест про Незалежність Болгарії, що стало кульмінацією багатовікової боротьби болгарського народу за свою незалежність. Сьогодні Україна бореться за свою незалежність та бессарабські болгари також із честю виконують свій обов'язок. Віримо у перемогу України та відновлення її територіальної цілісності», - заявив Антон Кіссе.
Він також відзначив значну роль бессарабського болгарина, уродженця села Пандаклія (сьогодні село Оріхівка Болградського району) Алексанра Малинова у подіях 22 вересня 1908 року. Очолюючи болгарський уряд, Олександр Малінов склав маніфест про Незалежність Болгарії, який зачитав болгарський князь Фердинанд I у місті Велико-Тирнове у церкві Сорока мучеників.

Бессарабських болгар також привітав голова Одеської районної ради Віталій Барвіненко. Він зазначив, що в Одесі проживає близько 60 тисяч болгар України, які працюють на благо країни та Одеського району. Віталій Барвіненко також побажав присутнім, щоб дружні зв'язки між Україною та Болгарією, перевірені століттями, ставали лише міцнішими.
У рамках урочистого заходу на сцені Всеукраїнського центру болгарської культури виступили вихованці Болгарської недільної школи ім. Васил Апрілов, ансамбль народного танцю «Барвінок», зразковий хоровий колектив «Ф'южн Саунд» школи мистецтв ім. Тетяни Баєвої, уродженка села Кулевча, вокалістка Анастасія Кімуржі, безсарабський поет Іван Дірменжі.
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Больше по темам: Новини
В МСИО покажут проект арт-вивисекции
В Одесском ТЮЗе – сказочная премьера с трещетками и барабаном (фото)
В Одесской библиотеке готовят экскурсию Моцарта в современном Нью-Йорке
Особо Женатыи Таксист опять таксует в Одессе
В Пассаже завтра состоится показ мод, выставка и лекторий об Одессе
Лучшее за неделю
Фото и видео
В одесской Кирхе открылась весенняя пасхальная ярмарка (фото)
Огненное небо над Одессой впечатлило горожан (фото)
Зенитчики одесской бригады морской пехоты сбили российский разведывательный дрон SuperСam (видео)
На Дерибасовской воссоздали Крестный путь Иисуса Христа (фото)
В Одессе открылась выставка актуального искусства молодых художников (фото)